Translate

sábado, 13 de agosto de 2011

Toni Morlà - una setmana



Toni Morlà és un autor i intèrpret mallorquí nascut l'any 1945.

Va col·laborar en diversos grups de música pop (com Els Talaiots) fins al 1975, quan decideix començar a escriure les seues pròpies cançons. Aquest mateix any enregistra el seu primer àlbum, Amb sos peus en terra, que no apareix, però, fins al 1977.

Després d'una experiència en el camp de la Cançó tradicional (el disc senzill Temes d'Andratx, 1979), Morlà publica el 1981 un àlbum dedicat a musicacions de poemes de Costa i Llobera (Toni Morlà canta les primeres poesies de Miquel Costa i Llobera).

Amb Idò (1983), un nou disc de temes propis, Toni Morlà retrata personatges populars ("N'Alfons es loter", "En Macià" -emotiu record d'un venedor de joguines infantils-, "El tio Toni" -crònica d'un emigrant-, "Vímet" -un record a un home de Mercadal que encara feia pipes tal com les feia son pare), moments de la infantesa ("Mumare"), alguna escapada existencialista ("Utopia"), cançons d'amor ("Quatre estacions") i temes que retraten aspectes de l'illa de Mallorca ("Molins" i "Cala Deià").

L'any 1984, Toni Morlà col·labora en l'àlbum col·lectiu Lluc i el poble amb la musicació d'un poema de mossèn Costa i Llobera ("L'era d'Escorca") basat en una llegenda religiosa, i amb la musicació d'un poema popular que interpreta Toni Fuster. L'any següent escriurà diversos temes per a l'únic disc en solitari (El dimoni Cucarell) d'aquest darrer.

La discografia de Morlà es completa amb un nou CD de temes propis (El vol de la falzia, 1986) i amb l'àlbum compartit amb Salvador López A mitges (1988), on trobem quatre temes seus entre els quals destaquen "Madona", "Passada" i la seua interpretació d'una cançó popular algueresa ("La pau de la nit").

Després, Toni Morlà s'allunya progressivament de la Cançó activa i es dedica a feines radiofòniques. L'any 1995 apareix un CD (Cançons per a tu) que recull una selecció de 13 temes extrets dels àlbums Amb sos peus en terra, Idò, El vol de la falzia i A mitges.[1]

COSES D'ES CAMP



Aquesta cançò, es una de les meves predilectes d'en Toni... Record com l'escoltavem a casa,i el concert on el vaig coneixer.Crec que tenc qualque fotografía i tot.

No hay comentarios :